Prof. dr. L. Wintgens

Gesprekstherapeut

Men kan bij in individuele psychoanalyse komen voor diverse klachten. Met de term psychoanalyse verwijs ik naar het grotere gedachtegoed van psychoanalytische en/of psychodynamische behandelingen die gebaseerd zijn op de kennis binnen de psychoanalyse opgebouwd over de ontwikkeling en het functioneren van de persoonlijkheid, de psychopathologie en de lotgevallen van elke mens. 

De methodologie van deze benadering is de gesprekstherapeutische techniek waarin men ofwel face to face ofwel op de divan plaats kan nemen. Op die manier kan er gesproken en gereflecteerd worden over je gedachten, gevoelens, gedrag en verlangens en onderzocht worden waar en waarom je hierin vast loopt of moeilijk je weg lijkt te vinden. Door vrijuit te spreken, kan de worsteling met je existentiële problemen mogelijks geduid worden en er een uitweg uit je problemen gevonden worden. Psychoanalyse gaat dus over het ontwikkelen van een denkkader over jezelf, je functioneren, je remmingen, je angsten, je verlangens, je dromen, je woede … datgene waar je in het leven tegen aan loopt of wat je (herhaaldelijk) fascineert en je meer inzicht in wilt krijgen. Het is een instrument waardoor je ongecensureerd binnen een therapeutisch kader over je ideeënwereld kan (leren) spreken. 

Tegenwoordig wordt er veel onderzoek verricht naar de psychoanalyse en merkt men internationaal dat deze behandelmethode wetenschappelijk goed scoort (zie o.a. World Psychiatry 2023;22:286–304), zo ook op het gebied van verslavingsproblematieken een meerwaarde kan bieden. Vaak verbergen verslavingen immers mechanismen die voor het bewustzijn niet toegankelijk zijn. Vandaar dat naast de gedragstherapeutische benadering het aangewezen kan zijn om daarop in te gaan via een ondersteunende psychoanalytische georiënteerde individuele gesprekstherapie. 

Deze onbewuste mechanismen die mogelijk met een verslaving samenhangen zijn velerlei en kunnen teruggaan tot de vroegste kinderjaren. Zo verschijnt verslaving als een uiting van dieperliggende problematische ervaringen, wat zich manifesteert in een “overmaat” aan genot (alcohol, drugs, eten, seks, etc.) die uiteindelijk destructief gaat werken. Maar ook een moeilijke familiale situatie, trauma’s of een aaneenschakeling van traumatische situaties, met onder meer omstandigheden als rouw, scheiding, ontslag, burn out, faillissement, een gevoel voortdurend te falen of “niet goed genoeg te zijn”, … kunnen via psychoanalytische therapie aangepakt worden. Op die manier krijg je vanuit je persoonlijke geschiedenis een beter inzicht in je functioneren, aangezien er dieper wordt ingegaan op hoe je door je eigen geschiedenis gevormd bent. 

Mijn ruim twintig jaar ervaring met psychoanalytische therapie heeft mij in de overtuiging gesterkt dat het kunnen spreken en gehoord worden een helende werking heeft op het hele individu.

GSM Prof. dr. L. Wintgens : 0486 86 65 51