Individuele therapie voor partners

Individuele ondersteuning voor partners​

Naast ons groepsaanbod voor partners is er bij ons ook de mogelijkheid tot het volgen van individuele sessies als ondersteuning voor partners van sexverslaafden.

Het zijn vaak de partners die de ontdekking doen en de eerste stap zetten naar de hulpverlening. De ontdekking slaagt voor velen in als een bom en voelt voor de meesten aan als een trauma (schock, ongeloof, woede, verdriet…). 

Een vraag die dikwijls wordt gesteld is of de relatie nog levensvatbaar kan zijn. Een cruciale factor hierbij is of men “de morele kaart” trekt of men de onderliggende oorzaken kan erkennen. Voor sommige seksverslaafden, hoe gek het ook mag klinken voelt de ontdekking aan als een bevrijding, een eerste stap naar herstel. Voor de partner voelt het echter vaak aan als het begin van een traumaproces. Aandacht voor dit trauma is cruciaal voor het herstel. Binnen de individuele sessies kan er ook verder worden ingaan op dieper liggende thema’s zoals patronen die je blijft herhalen in relaties of het verwerken van eerder traumatische gebeurtenissen. Hiervoor zetten we o.a. de methodiek “brainspotting” in.

De ontdekking gaat in de meeste gevallen gepaard met pijn. De destructieve elementen van die pijn zijn: verraad, sexuele ontrouw , bedrog en schaamte. En hoe ga je vervolgens om met de onzekerheid, het wantrouwen? Porno/Seksverslaving verschilt tav andere verslavingen door het feit dat het ook de intimiteit raakt wat het voor velen des te verwoestender maakt. Daarom is het van belang om inzichten te verwerven over seksverslaving, een gevoel van veiligheid en stabiliteit te bereiken, opnieuw de controle over je emoties krijgen, je eigen kracht ervaren en gezonde grenzen leren stellen.

Zoals bij alle verslavingen is ontkenning het grootste obstakel naar herstel. Acceptatie van de realiteit en beseffen dat het leven niet meer hetzelfde zal zijn is het begin van een nieuw hoofdstuk in iemands leven.Het zijn vaak de partners die het gedrag (dat het daglicht niet mag zien) ontdekken. Vaak is het maar het tipje van de ijsberg maar het schip is ondertussen al zwaar gehavend. In vele gevallen zien we een reflex van de partners om alles te willen weten en gaan graven, soms vrij dwangmatig. Tijdens deze fase kunnen partners best begeleid worden aangezien het risico bestaat dat ze moeilijk loskomen van dit obsessief, compulsief gedrag. Vaak krijgt ook het zelfbeeld een flinke deuk.

Tijd is een kostbaar gegeven als het gaat over het herstel van de ontdekking van een sexverslaving. Vertrouwen zegt men: gaat te paard en komt te voet. Het is belangrijk om de schade te beperken en een persoonlijk hersteltraject te voorzien. Los van de goede timing is het uitwerken van een herstelplan, een noodzakelijke handvat, alsook een houvast.

Pas op lange termijn kan het vertrouwen terug groeien, of niet.
Zelfs als de relatie eindigt is het van belang om ervoor te zorgen dat beiden niet als ronddobberende schipbreukelingen door het leven gaan. In deze situatie is het de uitdaging het verlies te accepteren, door de pijn te gaan en uiteindelijk in nieuwe relaties te investeren.