Prof. dr. L. Wintgens

Gesprekstherapeut

Vaak verbergen verslavingen mechanismen die voor het bewustzijn niet toegankelijk zijn. Vandaar dat naast de gedragstherapeutische benadering het aangewezen kan zijn om daarop in te gaan via een ondersteunende psychoanalytische georiënteerde individuele gesprekstherapie. Deze onbewuste mechanismen die mogelijk met een verslaving samenhangen zijn velerlei en kunnen teruggaan tot de vroegste kinderjaren. Zo verschijnt verslaving als een uiting van dieperliggende problematische ervaringen, wat zich manifesteert in een “overmaat” aan genot (alcohol, drugs, eten, seks, etc.) die uiteindelijk destructief gaat werken.

Maar ook een moeilijke familiale situatie, trauma’s of een aaneenschakeling van traumatische situaties, met onder meer omstandigheden als rouw, scheiding, ontslag, burn out, faillissement, een gevoel voortdurend te falen of “niet goed genoeg te zijn”, … kunnen via psychoanalytische therapie aangepakt worden.

Op die manier krijg je vanuit je persoonlijke geschiedenis een beter inzicht in je functioneren, aangezien er dieper wordt ingegaan op hoe je door je eigen geschiedenis gevormd bent. Mijn ruim twintig jaar ervaring met psychoanalytische therapie heeft mij in de overtuiging gesterkt dat het kunnen spreken en gehoord worden een helende werking heeft op het hele individu.

GSM Prof. dr. L. Wintgens : 0486 86 65 51